čtvrtek 18. února 2016

Osvětlení na chatě.

Tak už je to skoro rok, co jsem naposled něco psal. Faktem je, že na chatě vinou nedostatků internetu a množstvím jiných povinností (čtení, kouknutí na film, zahrát si na kytaru) moc psát nešlo a vzhledem k mému zaměstnání nezbývalo času k psaní. Proto moje blogy odumíraly... (to se možná změní)
Ale pojďme si pomalu shrnovat, co se událo a co jsme udělali ;)

OSVĚTLENÍ

Každý kdo nás na chatě navštívil, divil se, jak tam můžeme být bez elektřiny. Já miluji podvečerní atmosféru, kdy venku pálí mráz, skučí vítr a uvnitř hřeje plápolající krb, píská konvice na čaj a mihotá se světlo petrolejových lamp. To ovšem pro většinu normálních lidí není žádný argument a vždy jsem dostal další dotaz, už máš zapojený solár? Né neměl jsem. Nechtělo se mi investovat do solárního měniče, LEDpásků a vypínačů. A tím vším si zničit atmosféru.

Pak jsme navštívil kamaráda na chatě, který si ji osvětlil teplýma ledpáskama a musel jsem uznat, že to celkem ujde. Výdy když jsem si to v duchu představoval, představil jsem si studené bílé světlo připomínající svářečku, které jsem už leckde viděl... Realita byla jinde. Teplé světlo z mnoha malých diod velice připomíná světlo lamp. Ustoupil jsem ve své tvrdohlavosti a rozhodl se, že do toho půjdeme.

Navštívil jsem ebay a objednal solární regulátor.

Technical Parameter                    KLD1210              KLD1220                 KLD1230
Current Rating                                10A                       20A                          30A
Rated Voltage                              12V/24V                12V/24V                  12V/24V
Float Voltage                                 13.7V                   13.7V                        13.7V
Discharge Recovery Voltage         12.6V                   12.6V                        12.6V 
Discharge Cutoff Voltage              10.7V                   10.7V                        10.7V
Operating Temperature          -35℃ to +60℃       -35℃ to +60℃        -35℃ to +60℃
Standby Consumption                  <10mA                  <10mA                      <10mA
Weight                                           160g                     160g                         165g
Size                                         150*78*35mm        150*78*35mm          150*78*35mm





Za cenu 300Kč to bylo únosné i pro mě.
Led pásky jsem vybral v elektru kousek od domu. Teplé světlo, 0,4A na metr. Stejně tak jsem si vybral vypínače. Vypínače jsem vybral určené k instalaci na kabel, ale takové aby šly instalovat na stěnu vrutem. Jsou to vypínače z české tesly, žádná čína. Proto jich je tak třetina defektních. Ale zjistil jsem to,
až když jsem je provrtal, že...



No a v období během vánoc jsme se pustili do instalace. na většinu vodičů jsem použil univerzálního technického pomocníka - UTP kabel. Na zbytek dvojlinky "co dům dal".

Vše jsem pájel pomocí mikropájky na tužkové baterie z lidlu, která je za 200 perfektní!




Ještě jsem objednal z číny regulátor napěti, tuším 5A, který mi z 12 udělá 5V pro nabíjení mobilu. Přidal jsem teda dvě usb zásuvky co dům dal. Musel jsem udělat odporový dělič na datové piny, aby to nabíjelo i můj iphone a bylo hotovo. Umístění je tam zatím provizorní a musím k měniči doplnit vypínač aby se dal separátně vypnout.


Závěrem musím uznat, že zavedení osvětlení velice zpohodlnělo celý pobyt a je mnohem příjemnější. Sice je to méně "outdoor", ale co. Také je to úsporné. Celá akce vyšla na cca jedno balení petroleje, které nám vystačilo tuším na půl roku. Tedy má to i jistou návratnost :)







Žádné komentáře:

Okomentovat